House-powstał w latach '70, ale jego rozkwit nastąpił w latach '80 wraz z rozwojem muzyki House. Został wymyślony przez tancerzy różnych stylów, którzy spotykali sie w klubach tworząc styl tańca ulicznego, najbardziej taneczny i freestyle'owy ze wszystkich.
House jest przedstawieniem naturalnej i szybkiej pracy i kombinacji nóg z miękkimi i płynnymi momentami w przerwach.
W housie muzyka steruje ruchami ciała tancerza, a nie tancerz ściśle dopasowuje swoje ciało do rytmu muzyki (w hip-hopie). Daje większe możliwości improwizacyjne.
Taniec ten został całkowicie podzielony na 3 style zwane: footwork (ruchy nóg), jacking i lofting. Zawiera w sobie różne techniki takie jak: skating, stomping i shuffling oraz z innych form sportu np. whacking, voguing, Capoeira, tap i Latin dance. Pierwotne odmiany ruchu powstały od jazzu, bebop i oczywiście od tańców afrykańskich i latynoskich.
Jednym z głównych elementów w housie jest technika, która pochodzi z Chicago. Zawiera luźne, "kiwające się", "falujące" ruchy tułowia w przód i w tył do rytmu. Kiedy ten ruch jest powtarzany-jest to jacking lub 'The Jack'. W housie kładzie sie nacisk na delikatny rytm i krótkie rytmiczne zwroty. To właśnie jest podstawą do wykonywania footwork'ów.
Znanymi house'owcami w USA są: Brian "Footwork" Green, Marjory Smarth, Caleaf Sellers, Ejoe Wilson, Terry Wright, Shannon Mabra, Tony McGregor i wielu innych.
Muzyka do house:
willst du mit gehn (sven vath rmx) - nena
fish go deep - the cure and the cause (dennis ferrer mix)
Let's dance-HiTack
i ogólnie House music.
Słynny house Roofiego i Gleby:
_________________ Dance is your pulse, your heatrbeat, your breathing.
It's the rythm of your life.
It's the expression in time and movement, in happiness, joy, sadness and envy.
Wiek: 15 Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 680 Skąd: Żeś się wzięła ?
Wysłany: 2008-06-15, 12:37
W końcu house.
Not, świetna robota. Fajnie, że jest filmik Roofiego i Gleby Nawet kawałek umiem zatańczyc
Jeden z ulubionych tańców (narazie tylko oglądam) Aż się chce gibac siedząc i ogladając jak tańczą house.
Co do Roofiego i Gleby, to jeden z najlepszych tańców I edycji : D Nie powiem, bo house rusza do tańca, jak napisała Av 'aż się chce gibać siedząc i oglądając jak tańczą house. '
_________________ cała jestem bałaganem, bitwą, wojennym stanem. hi supergirl.
Racja świetny art Not:) Super że filmik Gleby i Roofiego dałaś Uwielbiam ten duet
_________________ Wiola/Marcin/Iza/Tomek
Mówi się, że potrzeba tylko jednej minuty, żeby kogoś zauważyć,
jednej godziny, żeby go ocenić i jednego dnia, żeby polubić,
ale całego życia, by go później zapomnieć.
dzieki dziewczyny:** napracowalam sie szukajac jakis materiałów w necie. musiałam z ang tłumaczyc.
a co do filmiku i duetu Kat to kto go nie uwielbia.
_________________ Dance is your pulse, your heatrbeat, your breathing.
It's the rythm of your life.
It's the expression in time and movement, in happiness, joy, sadness and envy.
House <3
Lubię house ^^
Aż sobie włączyłam kolejny raz ten filmik. Tak, ten duet przeszedł do historii Ale nie ma się czemu dziwić, był świetny.
_________________ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi.."
- Albert Einstein ♥
Więc nie bój się.
Podaj swoją dłoń.
Zaufaj mi.
Byłam tam nieraz...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum