Locking
Styl ten na poczatku nazywał sie Campbellocking-od twórcy Lockingu: Dona Campbella. Powstał na przełomie lat 60-tych i 70-tych, ale zyskał popularność w latach 70-tych.
Locking należy do grupy Funk Styles i Street dance, jest mocno zakorzeniony w hip-hopie. Ma swój udział w powstawaniu takich stylów jak: popping, breakdance, liquid dance, waving.
Locking polega na szybkich i zdecydowanych ruchach górnej części ciała, przy zachowaniu luzu w jego dolnych partiach. Ruchy są duże i "przesadzone", ale bardzo szybko wykonywane w muzyce. Istotną cechą tego tańca jest gra aktorska i mimika-przypominają czasem clowna. Podstawową zasadą w lockingu jest krótkotrwałe, lecz zauważalne zatrzymanie ciała w danej pozycji i szybkie przejście do kolejnej. Posługując się tym ciągiem tworzymy całość, która przypominać może film ze stopklatkami. Locking wymaga sporej ilosci ćwiczen.
Śmiało można powiedzieć, że locking jest stylem pokazowym, w którym ważną rolę odgrywa interakcja tancerza z widownią.
Nazwy ruchów:
Alpha/applejax/Oilwells, Bop-top, Box split, Crazy horse or Whichaway, Funky Broadway, Funky Chicken, Groove Walk or Rock-Steady or The Bump, Hop kick, Knee Drop, Leo Walk, Lock, Pacing, Stomp the cockroach, Scooby doo, Scooby walk, Scootbot or scoobop, The Skeeter Rabbit, Stop-and-go/Busstop, Uncle Sam points, Watergate, Wrist roll or Twirl.
Tancerz, który tańczy locking nazywany jest lockerem.
Locking tańczony jest tradycyjnie do muzyki Funk, jak np. James Brown, ale coraz częściej lockerzy tańczą do innych rodzajów muzyki.
Rick James - Money Talks
Rick James - Give it to me baby
Rhythm Heritage - Blockbuster
Prince - Musicology
Bobby Byrd - I Know You've Got Soul
Bobby Byrd - Hot Pants
Aretha Franklin - Rock Steady
Parliament Funkadelic - (not just) Knee Deep
KC and the sunshine band - I'm Your boogie man
James Brown - Sex Machine
James Brown - Get Up Offa That Thing
James Brown - Livin In America
Isaac Hayes - Disco Connection
Parliament Funkadelic - Flashlight
Edwin Starr - eye to eye contact
Earth Wind & Fire - Getaway
Cool & The Gang - Disco Inferno
Mass Production - Groove Me
Mass Production - Firecracker
Rhythm Heritage - Theme from SWAT
Rufus Thomas - Do The Funky Penguin
Rufus Thomas - Funky Chicken
BT Express - Express
Lyn Collins - Rock me again and again
_________________ Dance is your pulse, your heatrbeat, your breathing.
It's the rythm of your life.
It's the expression in time and movement, in happiness, joy, sadness and envy.
To może teraz ja cos.. Locking jest fajny, podziwiam tych co go tancza, ale ja bym go tanczyc nie chciała.. lubie go oglądac, ale tanczyc nie.
moze nie wybralabym tego jako swojegoo stylu ale chcialabym sprobowaćć.. ;]
o to ja sie pochwale ze próbowałam lockingu...
NoTaLoNee napisał/a
o to ja sie pochwale ze próbowałam lockingu...
gdziee??? ;]
[ Dodano: 2008-07-07, 16:29 ]
a na obozie jakie stle tanca sa???
no wlasnie na obozie uczylam sie lockingu. Blacha nas uczył. i tak jak mowilam zarabisty styla, ale nie dal mnie..:):)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum