Popping to styl tańca, który wywodzi się z lockingu. Nazwa ta pochodzi od słowa „pop”, które wypowiadał „ojciec poppingu”-Boogaloo Sam (Sam Salomon) przy każdym spięciu mięsni tańcząc locking.
Popping to mieszanka stylów: locking, robot dance, animation, boogaloos, ale popping sam w sobie jest „suwerennym” tańcem.
Polega on na napinaniu mięsni całego ciała, aby ustawić się w odpowiedniej pozie, następnie jest rozluźnienie i przejście do następnej pozy (ma to stwarzać efekt szarpnięcia).
Tancerz koncentruje się na specjalnych partiach ciała tworząc np.: pop arm-pop ręką, legs pop-pop nogami, chust pop-pop klatką piersiową, neck pops-pop szyją. Łącząc poszczególne popy tworzymy wpanialy i wyrazisty taniec.
Technika przejscia miedzy pozycjami nosi nazwę „dime stop”.
Popping prawie zawsze tańczony jest w pozycji stojącej.
Pozycje w poppingu wymagają intensywnego użycia kątów, naśladowania styli poruszania i ekspresji na twarzy tancerza.
Popping tańczy się do stylów tanecznych lat 70-tych czyli funk, disco, elektro oraz coraz częściej do hip-hopu, szczególnie instrumentalnego oraz muzyki elektronicznej.
it's all the way live- lakeside
more bounce to the ounce- zapp & roger
cutie pie- one way
you & i- rick james
mr groove- one way
hot stuff- ray parker jr.
still in the groove- ray parker jr.
get it up- morris day & the time
clear- cybotron
i like it (what you do to me)- young and company
backstrokin- the fatback band
Tancerz tańczący Popping nazywany jest popperem.
Główną grupą tancerzy, która przyczyniła się do rozwoju poppingu jest Electric Boogaloos .
Sławni popperzy:
• Salah Benlemqawanssa
• David Elsewhere Bernal
• Michael Boogaloo Shrimp Chambers
• Steffan Mr. Wiggles Clemente
• Bruno Poppin Taco Falcon
• Nam Poppin' Hyun Joon
• Boogaloo Sam Solomon
• Timothy Popin' Pete Solomon
• Suga Pop
_________________ Dance is your pulse, your heatrbeat, your breathing.
It's the rythm of your life.
It's the expression in time and movement, in happiness, joy, sadness and envy.
Fajny art, jak zwykle kocham arty Notki, są świetne ;*
_________________ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi.."
- Albert Einstein ♥
Więc nie bój się.
Podaj swoją dłoń.
Zaufaj mi.
Byłam tam nieraz...
Fajny art, jak zwykle kocham arty Notki, są świetne ;*
jejj An ty mnie tak caly czas chwalisz, ja juz nie wiem co mam nawet mowic. ale dzieki bardzo:*:*
wracajac do poppingu, to on mi sie podoba bardziej niz locking. ale i tak nie jest dla mnie;p;p nie chcialabym sie uczyc chociaz zajebiscie to wyglada.
Popping wydaje mi się olbrzymio trudny. Dlatego naprawdę podziwiam tancerzy, którzy umieją tak tańczyć. ;]
_________________ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi.."
- Albert Einstein ♥
Więc nie bój się.
Podaj swoją dłoń.
Zaufaj mi.
Byłam tam nieraz...
Wiek: 15 Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 680 Skąd: Żeś się wzięła ?
Wysłany: 2008-07-21, 13:18
Madzianna ^^ Przezajefajny art ;] mamy fajny dział w redakcji
Też zgodze, sie ze chyba lepszy niz locking, taki bardziej ciekawszy. Chciałabym kiedyś spróbowac (:
Ja również chciałabym spróbować swoich sił w poppingu, ale obawiam się, że nie dałabym rady chociaż do odważnych świat należy być może kiedyś spróbuję . Wielkie owacje na stojąco dla popperów ^^. (podziwiam <3)
dodam ze ten art byl pisany na szybko bo szanowna pani Galareta zrezygnowala z posady redaktora i nie poinformowala nas na czas:/
Avensy69 napisał/a
Madzianna ^^ Przezajefajny art ;]
dzieki Av:**
aaa i jak macie linka do solo Diany z krzeslem to podajcie, chetnie wstawie.
Aa tak poza tym to popping nie jest znany jeszcze tak bardzo jak np. hip-hop... i bardzo trudny.. zeby sie go nauczyc to trzeba byc wytrwalym i dluugo cwiczyc..
Wysłany: 2008-07-21, 23:18
Popping jest świetny Sama nie tańczę, ale bardzo przyjemnie się to ogląda, a w wykonaniu Diany to już zupełne cudo
Not dziękuję bardzo za ten art xd :*
_________________ `Nawet gdybym upadł tak nisko, że prawie w szaleństwo..
..Nawet gdyby moje miejsce było ciągle na zewnątrz.` @vE !
Kocham popping<33 i mi również przypomniał sie duet Diana&krzesło, ehh, piękne to było
ja popping zaczynam pomału ogarniać, ale chyba nigdy mi nie wyjdzie tutting
hehe fajny styl tańca xD
taki oryginalny P
uwielbiam na to patrzeć...i odrazu poprawia mi sie humor....wydaje mi się, że to jest bardzo trudne przynajmniej na takie wygląda...na prawdę podziwiamludzi tańcczących to xD
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum