Rumba
Tempo: 24 - 26 taktów na minutę
Takt : 4/4
Rumba to bardzo zmysłowy taniec, wymagający dobrej koordynacji ruchów. Główną rolę w tym tańcu odgrywa partnerka uwodząc swoimi seksownymi ruchami partnera. Jej zadaniem jest kuszenie partnera i ‘niepozorne wymykanie się z objęć partnera’. Zdawać się może, że tak na prawdę prowadzi partnerka lecz to tylko obraz, jak w każdym tańcu prowadzi partner. Fascynujący rytm i namiętne ruchy partnerów… taniec ociekający erotyzmem.
Jest tańcem miłości i wymaga od tańczącej pary dużej precyzji ruchów oraz doskonałej ekspresji.
Zaczęto ją tańczyć w 70. XIX wieku, najpierw na Hawanie, a potem we wszystkich miastach Kuby- był to ulubiony taniec czarnoskórych mieszkańców, ubogich dzielnic. Jednakże jej początków szukać należy nie w Afryce lecz w Ameryce- wykształciła się wprawdzie tańców niewolników ale wymyślonych przez ludzi zamieszkałych na Karaibach.
W turniejach tańca towarzyskiego jest tańczona jako trzecia z pięciu tańców latynoamerykańskich.
Chyba dla wszystkich znana jest przepiękna finałowa rumba tańczona przez Kingę Rusin (prowadzącą „You Can Dance- Po Prostu Tańcz”) wraz z Stefano Terazzino.
„Kiedy zaczęłam uczyć się rumby, miałam 15 lat i pamiętam, że rzeczywiście ten taniec mnie lekko zawstydzał. Czas jednak robi swoje i dorastając, dojrzewałam także w rumbie. Inna jest rumba 15-letniej dziewczynki, a inna kobiety. Myślę, że to piękne, że ten taniec nigdy nie jest taki sam… „
Iwona Pawlovic
Muzyka do rumby:
Out of Reach- Gabrielle
Hero- Enrique Iglesias
Endless Love- Lionel Richie
Something Stupid- The Mavericks
Fields of Gold- Sting
Mandy- Barry Manilow
Golden Eye- Tina Turner
You’re Beautiful- James Blunt
Nine Milion Bicycles- Katie Melua
Shape Of My Heart- Sting