W dzisiejszych czasach, świat opanowały takie formy tanca jak: hip-hop, breakdance, taniec nowoczesny itd. Naszczeście, aby nie zapomnieć o klasyce powstają Teatry Tańca Współczesnego i Baletowego oraz szkoły, w których możemy sie tych stylów uczyć.
Taniec współczesny powstał na przełomie XIX i XX wieku w Europie, gdy ludzie potrzebowali czegoś innego niż balet (który był bardzo popularny w tamtych czasach), ale opierającego sie na nim.
Taniec Współczesnych został pozbawiony sztywnych zasad baletu. Jest mieszaniną wielu stylów, w tym: modern, jazz, taniec nowoczesny. Choreografowie czesto wykorzystuja tez elementy akrobatyki. Jednak nie zapominajmy, ze podstawowym i najczęściej stosowanym stylem w tancu współczesnym jest własnie balet. Niektóre jego elementy (czyli np. plie, pique, fouette) są nieodłącznym elementem układów.
Mimo tego, ze te dwa tance są sobie tak bliskie-to są tez różne. Taniec współczesny kładzie nacisk na emocje tancerza, stara sie przekazac pewną historię, a w balecie najważniejsza jest technika i wykonywanie figur. Taniec współczesny daje wiele możliwości na znalezienie własnego stylu (a nie zamyka sie w sztywnych regółach), otwiera pole dla wyobraźni, oraz daje nam miejsce na improwizację.
Znanymi tancerzami, którzy zaczęli rewolucję tanca współczesnego są: Isadora Duncan, Roth St. Denis, Marta Graham i Doris Humphrey.
W dzisiejszych czasach znanymi choreografami tanca współczesnego są:
Paulina Andrzejewska, Dariusz Lewandowski, Nick Florez i inni.
Piosenki do tanca współczesnego:
Apologize-Timbaland
Bleeding love-Leona Lewis
Limp Bizkit - Behind Blue Eyes
One Republic - Stop and stare
Alicia Keys-Like Youll Never See Me Again
Christina Aguilera - Hurt
Hope - Who Am I To Say
Imogen Heap - The Walk
Katie Melua - Nine Million Bicycles
W pierwszej edycji YCD taniec współczesny tanczyli:
Magda i Zibi do piosenki: James Blunt “You’re beautiful”
Diana i Gleba do piosenki: Evanescence „My immortal”
Agata i Mariusz do piosenki: Patrycja Markowska „Świat się pomylił”
Filmik z tancem współczesnym:
_________________ Dance is your pulse, your heatrbeat, your breathing.
It's the rythm of your life.
It's the expression in time and movement, in happiness, joy, sadness and envy.
Ostatnio zmieniony przez NoTaLoNee 2008-05-05, 21:27, w całości zmieniany 3 razy
właśnie mnie tez zdjecia sie nie wyswietlały i nadal nie wyswietlają.. wysłałam wiadomosc do monta moze on cos poradzi.. narazie jest bez zdjec.
heh. bo juz wszystko jest ok. ja głupia inaczej adres obrazka wpisałam..
no ja widze zdjecia ;]
bardzo chcialabym sie uczyc tanca wspolczesnego, u mnie w miescie nie ma takiej szkoly niestety, ale moze w przyszlosci ;d bardzo mi się podoba taniec współczesny, ale zdaje mi się, że jest truuudnyy.
_________________ we are a part of the rhythm nation.
Piękny taniec. Bardzo chciałabym się uczyć, ale
po pierwsze - jestem "sztywniakiem" - baardzo bardzo nierozciągnięta Ostatnio zaczęłam nad tym pracować (czyt. od tygodnia, pod wpływem YCD zresztą ). Sama nie mogę wyjść z tego powodu wyjść z podziwu.. ale i tak długo potrwa zanim dojdę do normalnego rozciągnięcia, nie mówiąc już o takim jakie potrzebne jest do tańca...
po drugie - jestem nieśmiała i troszkę bym się wstydziła , a na dodate jestem zbyt ambitna i wymagająca wobec siebie - nienawidzę jak mi nie wychodzi... a nie wiem czy mam zdolność do tańca, chociaż chęci duże
po trzecie i najważniejsze - musiałabym dojeżdżać do dużego miasta, a to zajęłoby duużo czasu...
Tak sobie myślę, że jak pójdę na studia to spróbuję sił w tańcu... Nie żeby być jakimś wielkim tancerzem, tylko, żeby jakąś większą swobodę ruchu mieć, więcej gracji i może żeby trochę się "odnieśmielić"
Fantastyczny jest taniec współczesny jak się ogląda, u nas w YCD to jeszcze tak średnio, ale za granica, bajka... Mia Michaels jest genialnym choreografem.
_________________ "Nie będę strzelała ręką,
gdyż kto strzela ręką, ten zapomniał oblicza swego ojca.
Będę strzelała umysłem.
Nie będę zabijała bronią,
gdyż kto zabija bronią ten zapomniał oblicza swego ojca.
Będę zabijała sercem."
Wszystko wspaniale, ale w pierwszej edycji ani Roofi ani Ania tanczyli tanca wspolczesnego. Tanczyli MODERN JAZZ. To nie to samo co taniec wspolczesny! Jego nazwa po angielsku to " contemporary". Prawdziwy taniec wspolczesny tanczyl Gleba z Diana do Evanescence-My Immortal oraz Magda i Zibi do James Blunt-You're beautiful.
Fajny artykul, technika mnie powala calkowicie, jest kwintesencja tego co podziwiam w tancu.
_________________ Marcin Mroziński&Wiola Fiuk-głosuj na taniec i wszechstronność, nie na śliczną twarz.
baardzo bardzo nierozciągnięta Ostatnio zaczęłam nad tym pracować (czyt. od tygodnia, pod wpływem YCD zresztą ). Sama nie mogę wyjść z tego powodu wyjść z podziwu.. ale i tak długo potrwa zanim dojdę do normalnego rozciągnięcia, nie mówiąc już o takim jakie potrzebne jest do tańca...
po trzecie i najważniejsze - musiałabym dojeżdżać do dużego miasta, a to zajęłoby duużo czasu...
Heh, to dokładnie jak ja Zawsze lepiej robic coś, niż nic, tak myślę. U mnie tez nie ma szkoły tańca, w której uczą współczesnego, wszędzie jakiś hh i breakdance
Normalnie, będziemy jak Patryk, samouki z "prowincji"
Revan napisał/a
jest kwintesencja tego co podziwiam w tancu
Właśnie, dobrze to ująłeś Technika, a jednocześnie emocje, chyba w żadnym innym stylu nie można pokazać tak wiele i tak dobitnie.
_________________ "Nie będę strzelała ręką,
gdyż kto strzela ręką, ten zapomniał oblicza swego ojca.
Będę strzelała umysłem.
Nie będę zabijała bronią,
gdyż kto zabija bronią ten zapomniał oblicza swego ojca.
Będę zabijała sercem."
Wszystko wspaniale, ale w pierwszej edycji ani Roofi ani Ania tanczyli tanca wspolczesnego. Tanczyli MODERN JAZZ. To nie to samo co taniec wspolczesny! Jego nazwa po angielsku to contemporary. Prawdziwy taniec wspolczesny tanczyl Gleba z Diana do Evanescence-My Immortal oraz Magda i Zibi do James Blunt-You're beautiful.
własnie tak sie zastanawiałam co oni tanczyli.. ale nie mogłam sobie przypomniec.. zmienie jak bede czas miała.. ale i tak wygladaja jakby współczesny tanczyli.xDxD
Normalnie, będziemy jak Patryk, samouki z prowincji
Hehe Dobre!! i pójdziemy do YCD i od razu na wstępnie za to, że z nas samouki z prowincji zdobędziemy masę fanów Broadway czeka!! Chyba muszę się jeszcze bardziej przyłożyć do tego rozciagania. heheh xD
Revan napisał/a
jest kwintesencja tego co podziwiam w tancu
Właśnie, dobrze to ująłeś Technika, a jednocześnie emocje, chyba w żadnym innym stylu nie można pokazać tak wiele i tak dobitnie.
O tak. Pięknie powiedziane.
[ Dodano: 2008-05-05, 22:42 ]
to oczywiście tekst Elanor. Coś mi się źle zacytowało, a nie mogę poprawić już...
Najpiękniejszy współczesny jaki widziałam był w wykonaniu Lacey i Kamerona do piosenki "Dancing" Elisy z III. edycji amerykańskiego SYTYCD Coś niesamowitego!
Mam nadzieję, że Kryspin z Kasią pokażą nam w środę coś równie pięknego, lirycznego i poruszającego.
_________________ Nic mi pewniejsze nie jest od wątpienia
Ciemne to tylko, co światłością płonie
Nie wątpię, prócz o rzeczy bez wątpienia
Pewnikiem staje się co traf przywionie
-----
YCD II: Kryspin, Justyna
YCD III: Michał, Iza, Marcin, Wiola
SYTYCD: Travis!
Przyjazne linki Sponsor
Skad: Z forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum