Tutting to nazwa nadana nowoczesnej abstrakcyjnej interpretacji stylu tańca w której wykorzystywana jest umiejętność ciała służąca do kreowania pozycji geometrycznych i ruchów, głównie kątów prostych.
Historia tuttingu nie jest nam bardzo znana. Jest on odniesieniem do stylów funkowych powstałych na początku roku 1980. Taniec ten zapoczątkował się jako odłamek kultury egipskiej, ponieważ ruchy w tuttingu przypominają pozy postaci na hieroglifach egipskich.
W pierwszej polowe XX wieku te podstawy były przetwarzane i używane przez różne grupy jako pokazy komiczne. Na dzień dzisiejszy tutting jest czasem niepoprawnie identyfikowany jako powiązanie z przełomem kultury "spacer egipski".
Pomimo, że tutting jest stylem, który kojarzony jest z poppingiem jest przeznaczony do bardziej skomplikowanych i innych ruchów. Do pokazania ruchu tuttingu potrzebne jest ciało od czubka głowy do palców u stop. Przechodzenie przez pozycje odbywa się szybciej i bardziej zdecydowanie.
Tutting przypomina np. kopanie i manipulacje ciałem z użyciem przede wszystkim ramion.
Taniec electro dla komunikacji odgrywa bardzo ważną role w stylu tutting. Łączy je ruch przypominający poruszanie się robota. Electro jak i funky są przewodnikami dla tuttingu.
Ruchy przejścia i wszystkie kombinacje oparte są na zaznaczeniu poszczególnych punktów. Innym sposobem jest tworzenie łączących się linii. Wyćwiczenie tych metod owocuje kreowanie własnych patentów na figury geometryczne.
_________________ Dance is your pulse, your heatrbeat, your breathing.
It's the rythm of your life.
It's the expression in time and movement, in happiness, joy, sadness and envy.
Wiek: 15 Dołączyła: 30 Paź 2007 Posty: 507 Skąd: far far ełej
Wysłany: 2008-07-28, 07:05
bardzo podoba mi się ten art
a o tuttingu gdzieś słyszałam, ale nie zagłębiałam się w to bardzo.
_________________ aktorzy są widzami, widzowie aktorami,
a ja pomiędzy wami
co dnia widzę, że na scenie jest pusto
i tylko wielkie lustro - tło do gry
daje nam złudzenie, że ktoś jest na scenie,
a to w odbiciu my
dzieki wam wszystkim za mile komentarze.:** ale mialam wczoraj dola i art ne jest taki jak mial byc.
tutting ne podoba mi sie za bardzo.. wole bardziej "zywsze" tance. ale ogolnie jest spoko:)
_________________ Dance is your pulse, your heatrbeat, your breathing.
It's the rythm of your life.
It's the expression in time and movement, in happiness, joy, sadness and envy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum