Wiek: 15 Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 680 Skąd: Żeś się wzięła ?
Wysłany: 2008-07-13, 14:11 Walc wiedeński
Walc wiedeński
Początkowy był tańcem podmiejskim, później salonowym lecz prawdziwym prototypem był lendler, który w XIX wieku zdobył popularność oparty na stereotypowym akompaniamencie trzech ćwierćnut. Po raz pierwszy walca wiedeńskiego zatańczono na kongresie wiedeńskim w 1815 roku, stąd tez jego nazwa. Spotkał się z różnymi reakcjami tamtejszych gości. Niektórzy byli oburzeni inni zaś uważali, że może być zagrożeniem dla zdrowia. Z czasem stał się na tyle popularny iż zaczęto uważać, że żaden wystawny bal nie może się bez niego odbyć.
Jest tańcem towarzyskim, pochodzi z Niemiec. Tańczony jest w metrum na ¾, z akcentem na mocnej części taktu (około 60 uderzeń na minutę) , w tempie dość żywym, czasem umiarkowanym. Każdy taniec posiada cechę dla siebie charakterystyczną. W walcu wiedeńskim są to szybkie wirowe obroty.
Taniec ten wchodzi w skład światowego programu tanecznego. W niektórych krajach takich jak np. Wielka Brytania i Stany Zjednoczony walc wiedeński zostaje pominięty w turniejach tańca towarzyskiego ze względu na prostotę jego tańczenia. Walc wiedeński jest tańcem bardzo eleganckim, tańczonym na licznych uroczystościach.
Oto kilka nazw figur wchodzących w układ walca wiedeńskiego:
krok zmienny
obróty w prawo i lewo
natural fleckerl
reverse fleckerl
left whisk
contra check
pivot turn
Niektórzy nie mogą rozróżnić walca wiedeńskiego od walca angielskiego. Różnica jest dość prosta: charakterystyczną cecha w walcu angielskim są podnoszenia i opadania. W walcu wiedeńskim odgrywają małą rolę, są wręcz niewidoczne.
Walc wiedeński ze względu na swoja elegancję tańczony jest często na weselach.
Muzyka do walca wiedeńskiego:
Whitney Houston - I Have Nothing
Anastasia - Once Upon a December
Walc wiedeński (soundtrack z Harry Potter i Czara Ognia)
Johann Strauss - Wiener Walzer
Andre Rieu - The second waltz
Mecano - Hijo De La Luna
Khachaturian - Vals De Masquerade
a mi sie podoba.. jest taki lekki. i wydaje mi sie ze tez jest to prosty taniec, ale wiadomo zeby go dobrze zatanczyc trzeba sie troche napracowac.;p
_________________ Dance is your pulse, your heatrbeat, your breathing.
It's the rythm of your life.
It's the expression in time and movement, in happiness, joy, sadness and envy.
Jedyny walc wiedeński jaki mi sie podobał to ten z 4 edycji "So you think you can dance" Kherington i Twitcha (http://youtube.com/watch?v=TXhSudhIc04). Zadne inne mnie nie przekonuja, ani z tego programu, ani z innych jakie mialem okazje zobaczec
_________________ Marcin Mroziński&Wiola Fiuk-głosuj na taniec i wszechstronność, nie na śliczną twarz.
Bleee taniec nudny, beznadziejny i nie w moim guście :/ Jak dla mnie to chodzenie a nie tańczenie
zgodzę sie dla mnie też troche to nudne jest....takie monotonne...i ogolnie nic szczegolnego...ale jak ktos potrafi na prawde dobrze tańczyc to nawet fajnie wygląda...ale ja i tak wolę cos w stylu latyno
Tez wole angielski, chociaz generalnie nie palam wielka miloscia do walcow (jak i do standardu w ogole, poza tangiem). Troche sie powtorze i stwierdze ze mnie nudzi.
_________________ 'Bite the hand that feeds, tap the vein that bleeds, down on my bended knees...'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum