Szukaj • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

PORTAL •  CHAT [1] •  Regulamin •  Mapa •  Album •  Ludzie •  F.A.Q •  BB CODE •  Statystyki •  Download

Poprzedni temat :: Następny temat
ZUMBA
Autor Wiadomość

Avensy69 

V.I.P

Wysłany: 2008-08-17, 09:18   ZUMBA

.Zumba.

Ten nowy latynoski taniec dodaje humoru i wigoru nie tylko na imprezach, lecz także podczas gimnastyki. Jest znakomitym podkładem do treningu aerobowego. Tańcem tym cieszą się już ludzie w 30 krajach, a przy okazji chudną i rzeźbią sylwetkę a także poprawiają swoja koordynacje ruchową.

Zumba to gruzińska nazwa kamienia filozoficznego, czyli to samo, co powiedzenie „wystarczy tylko chcieć”. Zumba łączy rytmy latino i międzynarodowe. Dynamiczny, wesoły i efektywny, interwałowy (w zmiennym tempie) trening aerobowy z jej podkładem jest świetny dla urody i zdrowia. Tańcząc zumbę, rzeźbimy ciało, odstresowujemy się, nabieramy pewności siebie.
Zumbę wymyślił znany tancerz, instruktor aerobiku i choreograf z Kolumbii Alberto „Beto” Perez. Zmodyfikował on kroki popularnych tańców w taki sposób, by każdy mógł się włączyć do zabawy. –Nie musisz umieć tańczyć, by poruszać się w tym rytmie- mówi Beto. –Wystarczy, że się znajdziesz na zajęciach fitness i poczujesz te klimaty, radosne klimaty. Zumba porwie cię do zabawy, będziesz cieszyć się ruchem !
Zumba to zabawa dla wszystkich, bez względu na wiek, tuszę i poziom sprawności. Na zajęcia przychodzą cztery pokolenia i tańczą razem !
Tańcząc zumbę, rzeźbimy ciało, odstresowujemy się, nabieramy pewności siebie.

Podstawowy strój do zumby:
PANIE: Buty sportowe, takie same jak do ćwiczeń w Sali gimnastycznej. Jaskrawe spodnie biodrówki oraz top odkrywający biodra brzuch. Na głowie kolorowa chustka lub czapka z daszkiem.
PANOWIE: Spodnie z dużymi kieszeniami, za kolana lub długie, np. w kolorach militarnych, kolorowe T-shirty, buty sportowe.
Muzyka:
Kompozycje latynoskie w szybkim tempie.
Podstawowe kroki: mamba, cza-cza, tzn. odstaw prawą nogę w przód, następnie dołącz prawa nogę do lewej i zrób trzy kroki w miejscu, zaczynając od prawej nogi (cza-cza) i kręcąc biodrami. To samo lewą noga: odstaw ja w przód, dołącz ją do prawej i trzy kroki w miejscu, zaczynając lewą noga (cza-cza).
Zumbę można także tańczyć, odstawiając nogi w bok i w tył. Jeśli ktoś zamierza sam skomponować układy, powinien poobserowac teledyski znanych gwiazd np. Shakiry, wybrać z nich kilka kroków tanecznych i powtarzać w rytm muzyki. Nie ma co się zastanawiać.

Sir_Rafael 
Zmęczony życiem.

Redaktor portalu

Wysłany: 2008-08-17, 09:56   

Przyznam sie że nie słyszałem, ale jak obejrzałem filmik i trochę poczytałem to stwierdzam że to raczej łatwy i lekki taniec dla każdego :P taki typowo rodzinny xD

I can't feel the way I did before. Don't turn your back on me. I won't be ignored.

NoTaLoNee 
|b-girl.love.dance|

Moderator

Redaktor portalu

Sponsor

V.I.P

Wysłany: 2008-08-22, 20:18   

siwetny art Av:** nawet ne wiedzialam ze cos takiego istnieje:D:D

Avensy69 

V.I.P

Wysłany: 2008-08-23, 12:20   

Wiem własnie, że wiele osób nie ma o tym pojęcia. Dlatego dla wyjasnienia napisałam art :D

Przyjazne linki
Sponsor

Skad: Z forum

Odpowiedz do tematu