Jonathan Jackson - James Phelps
René Lavan - Carlos Perez
January Jones - Eve
Mika Boorem - Susie
Diego Luna - Javier
Sela Ward - Jeannie Miller
John Slattery - Bert Miller
Romola Garai - Katie
Chris Engen - Steph
Ricardo Alvarez - Miguel
Polly Cusumano - Polly
Claudia Salinas - tancerka
Modesto Lacen - Ramon
Tommy Kevelin - Senor Alonso
Richard E. Lange - Chaperone
Mya - Lola Martinez
Angélica Aragón - Alma Suarez
Cesar Detres - Raoul
Marisol Padilla Sánchez - Yolanda Sanchez
Wilmer Cordero - nauczyciel
David Rittenhouse - M.C. w klubie country
Patrick Swayze - instruktor tańca
Yessenia Benavides - Esmerelda
Charlie Rodriguez - dziadek Suarez
Heather Headley - piosenkarka z Rosa Negra
JoAnn Fregalette Jansen - partnerka instruktora tańca
Donato Poveda - trubadur
Debbie Castaneda - dziewczyna w klubie
Shawn Kane - piosenkarz w klubie country
Luis Gonzaga - Arturo
Diego Alvarez - Rafael Suarez
Mary Portser - pani Phelps
Lawrence Duffy - pan Phelps
Jerry D. Medina - śpiewak w pałacu
Ángel 'Cucco' Pena - Julio Daviel
Guillermo de Cun - Palace M.C.
Freddi de Arcé - generał Ramirez
Yvonne Caro Caro - pani z punktu odpraw
Matt Birman - oficer w kuchni
Robert Hoffman - tancerz (nie wymieniony w czołówce)
Twórcy
Reżyseria - Guy Ferland
Scenariusz - Boaz Yakin, Victoria Arch
Zdjęcia - Anthony B. Richmond
Muzyka - Heitor Pereira
Scenografia - Hugo Luczyc-Wyhowski
[
Fabuła:
Pewnego dnia w listopadzie 1958 roku Osiemnastoletnia Katie Miller przeprowadza się wraz z rodziną na Kubę, gdzie ojciec otrzymuje posadę. Rodzina mieszka w ekskluzywnym Hotelu Oceana. Poznaje kelnera - młodego Kubańczyka Javiera, który okazuje się być rewelacyjnym tancerzem. Katie postanawia nauczyć się gorących i przesyconych erotyzmem ruchów tanecznych, które Javier ma we krwi i namawia go do uczestnictwa w prestiżowym konkursie tańca w klubie The Palace. Wkrótce Katie wraz z Javierem odkrywa inną stronę Kuby. Spotykają się w nocnym klubie La Rosa Negra, do którego chodzą wyłącznie miejscowi i gdzie taniec jest gorętszy od temperatury na zewnątrz. Ćwiczą na plaży, aby zestroić swoje ciała w zmysłową harmonię. Rodzi się między nimi namiętność, stają się parą nie tylko w tańcu, ale także w życiu. W dzień konkursu gotowi są zająć miejsce na parkiecie. Idzie im bardzo dobrze do momentu, w którym Hawana stoi u progu rewolucji, która w końcu nadchodzi. Para musi się rozstać, ponieważ rodzice Katie postanawiają opuścić Kubę.
Film ten jest przeznaczony dla osób, w każdym przedziale wiekowym. Wzrusza, śmieszy...Zakończenie nie jest co prawda najszczęśliwsze...Ale jak powtarza Katie w ostatniej scenie..." To na pewno nie jest nasz ostatni taniec"...Więc może doczekamy się trzeciej części.:)
Muzyka w filmie
1. Dirty Dancing - Black Eyed Peas
2. Dance Like This - Wyclef Jean featuring Claudette Ortiz
3. Guajira (I Love U 2 Much) - Yerba Buena
4. Represent, Cuba - Orishas featuring Heather Headley
5. Satellite - Santana featuring Jorge Moreno
6. El Beso Del Final - Christina Aguilera
7. Do You Only Wanna Dance - Mya
8. You Send Me - Shawn Kane
9. El Estuche - Aterciopelados
10. Can I Walk By - Jazze Pha featuring Monica
11.Satellite (wersja hiszpańska) Nave Espacial
- Santana featuring Jorge Moreno
12. Julio Daviel Big Band Conducted by Cucco Pena
Ciekawostki
.
Nakręcenie Dirty Dancing 2 oznaczało odtworzenie miasta, które w większej części już nie istnieje. Ferland przedstawił Hawanę jako okazałe architektonicznie, piękne miasto. Pod tropikalnym słońcem zgromadzone są budowle w hiszpańskim, mauretańskim, włoskim, greckim i rzymskim stylu.
Choreografia w Dirty Dancing 2 odznacza się różnorodnością stylów. Choreograf JoAnn Jansen zaprojektowała kilka różnych miejsc do tańca: Palace, w którym ćwiczą zawodnicy, klub Rosa Negra, w którym wykonuje się najbardziej gorące tańce, kolejny klub, w którym amerykańskie nastolatki tańczą rock'n'roll oraz ulice Hawany, na których tańczą Kubańczycy w każdym wieku.
W filmie pokazano różnorodne style tańca od salsy, merengue i mambo po taniec afrokubański i balet. Aktorzy przed rozpoczęciem zdjęć spędzili 10 tygodni w Puerto Rico, trenując po 8 godzin dziennie pod okiem zawodowych tancerzy.
Kiedy James chce pocałować Katy, słyszymy trzask rozdzieranego ramiączka od jej sukienki. Jeśli się dobrze przyjrzymy chwilę wcześniej, to zobaczymy, że Katy miała je rozerwane przed trzaśnięciem
W części pierwszej, pojawił się bohater o imieniu Tito. Nosił on to samo nazwisko, co jeden z bohaterów "Dirty Dancing 2", czyli Suarez.
Film oparty jest częściowo na historii życia producentki - JoAnn Jansen, która przeprowadziła się na Kubę z rodziną w 1958 roku. Stąd film ma podtytuł "Oparty na faktach autentycznych".
Zwiastun
Polecam: LoV
Ostatnio zmieniony przez LoVeStReEtDAnCe 2008-08-12, 10:40, w całości zmieniany 3 razy
Oooo.... Dirty Dancing 2!! Od obejrzenia filmu zaczęłam marzyć o nauce tańca i w ogóle uświadomiłam sobie jaki taniec jest wspaniały. To był mój pierwszy "taneczny" film. Mmm... Ile razy ja go oglądałam - potrafiłam nawet kilka razy w tygodniu wracać do swoich ulubionych scen! Byłam naprawdę pod wielkim wrażeniem tego filmu! Cóż za wspomnienia! A potem pożyczyłam komuś płytę i przepadła... Nawet nie wiem kto mi ją gwizdnął... Ten post mi wszystkie emocje związane z Dirty Dancing 2 przypomniał... Ja chcę znowu go obejrzeć!!! Może ktoś ma na chomiku albo wie gdzie w necie można znaleźć mój kiedyś ukochany film?? Byłabym wdzięczna za wszelkie namiary, bo mam ogromną chrapkę na taneczny maraton filmowy!!
[ Dodano: 2008-05-29, 16:34 ]
heh... No i ten aktor... Mmm.... Swego czasu serduszko mi mocniej pikało na widok Jego i Jego tańca. Latynosik. Ech... Jak ja bym chciała umieć tańczyć i mieć jakiego faajnego partnera do wywijania na parkiecie.
Aaa, Dirty Dancing! xD Fajny filmik (; Oglądałam parę razy. Fabuła fajna, aktorzy fajni ;D Wszystko fajne xD Choc były momenty przesadzenia. No ale ogolnie warty obejrzenia.
_________________ Wiola/Marcin/Iza/Tomek
Mówi się, że potrzeba tylko jednej minuty, żeby kogoś zauważyć,
jednej godziny, żeby go ocenić i jednego dnia, żeby polubić,
ale całego życia, by go później zapomnieć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum