Wysłany: 2008-07-04, 03:45 Kompletne zero-co robić, jak zacząć żeby móc pójść do klubu?
Witam wszystkich serdecznie!
Piszę, bo chciałbym zasięgnąć waszej rady w ważnej dla mnie sprawie.
Jestem 19-latkiem. Z tańcem nie miałem nigdy do czynienia. Kiedy jakaś dziewczyna wyciągnęła mnie na parkiet, dawałem popis swojej kołkowatości i generalnie robiłem z siebie pośmiewisko.
Przez te wszystkie lata unikałem więc parkietu jak ognia. Nie chodziłem do klubów, na 18-ki... Strasznie mnie irytowało, że mam taki problem i nie wiedziałem jak go pokonać.
Od jakiegoś czasu jestem z dziewczyną, która uwielbia tańczyć. W związku z tym zapowiedziała mi, że za jakiś czas zaczniemy sobie clubbingować...
Zastanawiam się co powinienem w tym momencie zrobić... Czego zacząć się uczyć? I w jaki sposób....
Tydzień temu poszedłem do Akademii Ruchu na zajęcia MTV Dance. Wypadłem katastrofalnie. Znowu wyszło, że jestem niesamowicie sztywny, że nie potrafię powtórzyć kroków, nie wspominając już o wpasowaniu się do rytmu.
Ściągnąłem więc sobie DVD z lekcą hip-hopu dla początkujących...
Znowu wychodzi, że nie potrafię powtarzać tych ruchów...
W związku z moim problemem proszę o jakieś wskazówki co powinienem począć, na co się zapisać, którego stylu zacząć uczyć...
Podkreślam, nie interesuje mnie bycie jakimś świetnym tancerzem, chcę tylko, żeby moja dziewczyna nie musiała się mnie wstydzić w klubie i żeby mogła ze mną dobrze się zabawić. Pisząc klub, mam na myśli miejsce gdzie gra się muzykę, a nie tzw "napieprzankę techno"
Wiek: 14 Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 603 Skąd: Żeś się wzięła ?
Wysłany: 2008-07-04, 09:08
Jenak są jeszcze ludzie z ambicjami do tańca.
Po pierwsze wielki plus (jakby to Weronika powiedziaała) za nastawienie.
Po drugie nie wydaje mi się żeby był to jakiś problem. Nie możesz się tym zamartwiac. Według mnie kurs tańca towarzyskiego by styknął, co nie dziewczyny ? :> Chodziłam z kolezankami na ten kurs. Jedna była własnie sztywna i jej mama ciągle nażekała, że się garbi. Od tamtego czasu ma inne ruchy bo teraz juz na aerobic chodzi i sie nie garbi.
Nauka z płyty jest z pewnościaa trudniejsza niż lekcje z nauczycielem. Więc dlatego z penością każdy poleci Ci lekcje tańca a nie nauke z płyt... Samej mi jest cięzko uczyc się dancehall'u z YouTube więc po jednym razie sobie odpuściłam i wzięłam kilka lekcji od koleżanki. Nie jestem Bóg wie jaka dobra, ale podstawy znam. I sadzę, że zamin bym sie tego z płyty nauczyła minęło by zdecydowanie więcej czasu...
Chociaż do końca nie umiem postawic się na miejscu Twojej dziewczyny bo ja takich problemów nie miałam Ale z jednaj strony jej współczuje... A z drugiej zazdroszcze, że jej facet podiął takie myślenie. Inni by sobie dali spokój.
A podaj mi jeszcze przykład, o jaką muzyke ci chodzi ?
Pewnie klubową czyli jakieś hity z list przebojów xD
Co do nastawienia też kiedyś byłem sztywny w tańcu i tu nie pomogą szkoły, kursy. Powiem jak psycholog to jest problem natury psychicznej. Po prostu jak jesteś już w tym klubie to wrzuć na luz, wsłuchaj się w rytm muzyki mi to pomaga, aha i najważniejsze przypatruj się innym patrz na ich ruchy i w miarę staraj się tworzyć podobne kombinacje do nich
Co do lekcji tańca mogą się przydać, aczkolwiek musisz na nich sie skupić, bo nie moge tego pojąć jak nie można zapamiętać paru kroków. Na pewno zapisałeś się do grupy początkującej.
Narazie tyle bo się trochę pogubiłem we własnych myślach
_________________ I can't feel the way I did before. Don't turn your back on me. I won't be ignored.
Wiek: 14 Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 603 Skąd: Żeś się wzięła ?
Wysłany: 2008-07-04, 09:56
Sir_Rafael napisał/a
Co do nastawienia też kiedyś byłem sztywny w tańcu i tu nie pomogą szkoły, kursy.
Co do lekcji tańca mogą się przydać, aczkolwiek musisz na nich sie skupić, bo nie moge tego pojąć jak nie można zapamiętać paru kroków. Na pewno zapisałeś się do grupy początkującej.
Ale żeś się pogubił Sir xD
Szkoła tańca z pewnością pomoże !! jestes pod okiem nauczyciela. Możesz poprawic to, co robisz źle. Raf, nie pisz głupot
szczerze,to dziwny masz problem. aczkolwiek ma go wielu chłopaków:PP
bez obrazy oczywiście:)) może tak sie przejmujesz czy Ci wyjdzie, że po prostu jesteś tak spięty i myslisz nie o tymco trzeba....wyluzuj, wsłuchaj sie w muzyke, a dlaejjjjj to jak juz rytm poniesie P
ok specjalistką tutaj na pewno nie jestem, bo sama mam problemy z rzeczami, których ostatnio chciałabym się nauczyć, ale jakieś rady może się przydadzą. przede wszystkim, spróbuj w domu (najlepiej będąc sam, wtedy nie będziesz się przejmował, że ktoś zobaczy co Ci nie wyszło, i bardziej się wczujesz) puścić sobie muzykę, podobną do takiej jaką grają w klubie, do którego chcesz się wybrać. wsłuchaj się dokładnie, postaraj się odtwarzać jakieś pojedyncze ruchy, np. zaobserwowane u kogoś, jak napisał Sir. później spróbuj to jakoś odrobinę urozmaicać i wkładaj w to coraz więcej energii - wtedy się bardziej nakręcisz i zacznie coś wychodzić samo z siebie. co do kursów to Ci nie powiem, bo sama jeszcze na żadne nie chodziłam, ale pewnie pomagają. ale może by tak popróbować z dziewczyną? bo rozumiem, że ona rozumie Twój problem i wie, że bierzesz się za naukę zanim zaczniecie Wasz clubbing? może powinniście potańczyć razem (wiesz, przy sobie )? może nie nauczysz się w ten sposób skomplikowanych ruchów, ale jeżeli ona będzie Ci pomagała poruszając się w rytm muzyki, może Ci to pomóc zwalczyć tą "sztywność". chociaż tego też nie próbowałam, więc tylko podsuwam pomysł, tak mi się nasunęło (;
_________________ before you lock my love away, please
let me testify.
A ja bym zrobiła tak... Włącz sobie swoją ulubioną muzykę i zacznij interpretować ten rytm. Nie wiem.. może jakieś uderzenia itp. Kiwaj się po prostu Jakieś podskoki skośne itp. Bo jeśli nie chcesz tańczyć jakoś zawodowo, to sama nauka w domu Ci wystarczy.
A tak właściwie, to czemu nie powiesz swojej dziewczynie, że nie potrafisz? Może właśnie ona Cię nauczy. To żaden wstyd. ;]
_________________ "Muzyka jest niewidzialnym tańcem, a taniec niesłyszalną muzyką."
Jean Paul
tak właściwie, to czemu nie powiesz swojej dziewczynie, że nie potrafisz? Może właśnie ona Cię nauczy. To żaden wstyd. ;]
zgadzam sie w zupełności xD
iz zadała bardzo trafne pytanie xD:PP
powiedz dziewczynie, że nie jest to Twoja mocna strona i może ona Ci pomoże, albo jeżeli nie czujesz tej muzy to spróbuj jakiejś innej )
myślę,że przede wszystkim powinieneś się wyluzować.
nie zwracać uwagi na to,że coś robisz źle. ; ]
ćwiczyć w domu takie 'puszczenie' ciała całkowicie.
myślę,że w dużej części ogranicza cię trochę wstyd. ; )
_________________ and I know that it's not a party,
if it happens every night.
pretending there's glamour and candelabra,
when you're drinking by candlelight.
Po drugie nie wydaje mi się żeby był to jakiś problem. Nie możesz się tym zamartwiac. Według mnie kurs tańca towarzyskiego by styknął, co nie dziewczyny ? :>
Dla mnie to jest bardzo frustrujące. Chciałbym żeby dziewczyna mogła ze mną robić to, co tak bardzo lubi.
Szczerze mówiąc, czytałem trochę w internecie wypowiedzi ludzi z podobnym do mojego kłopotem. Faceci, którzy chodzili na taniec towarzyski pisali, że kompletnie nie przydał im się ona podczas klasycznych imprez. Nie wiem więc co o tym powinienem myśleć...
Avensy69 napisał/a
Hm... nie znam się na tym specjalnie ;p Dziewczyna najczęściej chodzi do No Name'u, a tam, jak mówi strona internetowa (http://www.noname.com.pl/) grana jest następująca muzyka:
Kod
Parkiet - Latino Dance, Szlagier Mixer, Gorrrące hity
Dancefloor - muzyka klubowa, House, RnB, Pop
Także myślę, że chodzi o takie rytmy, ale we Wrocławiu jest tak wiele klubów, że pewnie w każdym grają trochę inaczej...
poziomka* napisał/a
puścić sobie muzykę, podobną do takiej jaką grają w klubie, do którego chcesz się wybrać. wsłuchaj się dokładnie, postaraj się odtwarzać jakieś pojedyncze ruchy
Właśnie nie bardzo wiem jakie ruchy są odpowiednie... Przed studniówką ćwiczyłem w domu dużo, nawet nagrałem się na video - sądziłem, że jest ok. Podczas studniówki natomiast byłem pośmiewiskiem... Wideo, które zostało nagrane z imprezy również pokazuje, że baaaardzo kiepsko mi to wychodziło.
poziomka* napisał/a
ale może by tak popróbować z dziewczyną? bo rozumiem, że ona rozumie Twój problem i wie, że bierzesz się za naukę zanim zaczniecie Wasz clubbing?
Sytuacja jest taka. Obecna dziewczyna wie jaki mam problem, nigdy razem nie tańczyliśmy i staram się odwlec w czasie ten "pierwszy raz" ;]
Natomiast moja poprzednia panna próbowała mnie czegokolwiek nauczyć. Bezskutecznie. Byłem bardzo spięty, ciężko mi było ją naśladować, szybko się zniechęciła i przestaliśmy ćwiczyć.
Dlatego nie chcę ćwiczyć z obecną, bo prawdopodobnie powtórzyła by się sytuacja z "treningów" z byłą...
impossible_x3 napisał/a
myślę,że przede wszystkim powinieneś się wyluzować.
nie zwracać uwagi na to,że coś robisz źle. ; ]
ćwiczyć w domu takie 'puszczenie' ciała całkowicie.
myślę,że w dużej części ogranicza cię trochę wstyd. ; )
Pracuję nad tym żeby się nie stresować...jednakże jak tylko wchodzę do klubu spinam się, nogi zaczynają nerwowo dygotać...
Myślę, że ze stresem poradzę sobie wtedy, gdy nauczę się czegokolwiek, jakichś podstaw, które pozwolą mi nie ośmieszyć się na parkiecie.
Co to znaczy puszczenie ciała? Co mam robić w takiej sytuacji??
Z puszczeniem ciala to jest tak: nie mozesz miec spietych miesni, nie staraj sie zachowywac za wszelka cene idealnie prostej postawy, pusc kregoslup, gibaj sie, w klubach malo kto potrafi tanczyc Chodzi o to zeby poczuc rytm i robic z cialem to na co ma sie ochote. Na poczatku radze sluchac DUZO muzyki klubowej, pop, rnb zeby wkrecic sie w rytm....Sluchawki na uszy i uszy do gory
i przede wszystkim nie myśl o tym,że ktoś na ciebie patrzy !
w klubie będzie wiele osób, ale nie zamartwiaj się,ze zrobisz z siebie pośmiewisko.
z puszczeniem ciała,kolega wszystko wytłumaczył. ; ]
taniec ma być dla ciebie przyjemnością,a nie stresem i niekomfortową sytuacją. ; )
będzie dobrze.
_________________ and I know that it's not a party,
if it happens every night.
pretending there's glamour and candelabra,
when you're drinking by candlelight.
Natomiast moja poprzednia panna próbowała mnie czegokolwiek nauczyć. Bezskutecznie. Byłem bardzo spięty, ciężko mi było ją naśladować, szybko się zniechęciła i przestaliśmy ćwiczyć.
Dlatego nie chcę ćwiczyć z obecną, bo prawdopodobnie powtórzyła by się sytuacja z treningów z byłą...
szkoda, że sie zraziłeś. bo wydaje mi się, że tańczenie z nią, a nie naśladowanie jej mogłoby tu pomóc, jeżeli na prawdę Cię rozumie i chciałaby pomóc. no ale u każdego wygląda to inaczej, więc nic na siłę. ja np. od dwóch tygodni za wszelką cenę staram się nauczyć trząść pupą ;p (dodam, że żadnego tańca się nie uczyłam ani na razie nie uczę) i mimo, że wiem, że nie wygląda to jak powinno to staram się nie zrażać. i staram się szukać wszelkich sposobów, bo to chyba najważniejsze. tak jak pisze Revan, na początku oswajaj się z muzyką, słuchaj jak najwięcej i w każdej postaraj się usłyszeć charakterystyczny beat. to może ułatwi Ci wyczucie rytmu i coś przyjdzie do głowy. pooglądaj teledyski czy tutoriale na youtube. później próbuj aż uda się odtworzyć nawet najmniejsze elementy. zobaczysz jaka to satysfakcja jak to chociaż minimalnie poczujesz, dlatego jak najbardziej życzę, żeby się udało (; i na koniec nasuwa mi się jeszcze, że w klubie nie chodzi o perfekcyjne i zawsze idealnie wyglądające ruchy, ale o to, żeby umieć się cieszyć muzyką i zabawą. także jeżeli zaczniesz się dobrze czuć w tańcu, to będzie już sporo.
_________________ before you lock my love away, please
let me testify.
Wielki dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi Jesteście świetni
Mam prośbę. Moglibyście mi podać tytuły (albo linki do tematów na forum) z przykładowymi piosenkami, które nadawałyby się do moich domowych treningów?
Na razie mam taką płytkę:
Cytat
1.USHER - REVOLVER (HOT, NOT ON ALBUM!) (3:09)
2.USHER FT JAY-Z - BEST THING (3:52)
3.USHER - TRADING PLACES (4:26)
4.BEYONCE - I LET U DOWN (4:20)
5.BEYONCE - KICK HIM OUT (3:09)
6.NE-YO, JANT JACKSON & PLIES - BUST IT BABY PT 3 (HOT!) (3:27)
7.LIL WAYNE & KANYE WEST - LOLLIPOP (OFFICIAL REMIX) (4:19)
8.T.PAIN, LIL WAYNE, TWISTA & MIKE JONES - RIDE WITH ME (OFFICIAL REMIX) (2:46)
9.LIL WAYNE FT TYGA - IM THINKIN OF YOU (HOT!) (3:58)
10.R.KELLY - HAIRBRADER (REMIX) (3:43)
11.R.KELLY - BOBBLE (1:54)
12.T.PAIN FT FLO-RIDA - WIN SLOW (3:30)
13.FT YOUNG JOC - SO FLY (3:26)
14.MICHELLE WILLIAMS FT FLO-RIDA - BREAK OF DAWN (REMIX) (3:30)
15.JACKIE BOYZ - SHES NOT PERFECT (3:53)
16.JESSE MCCARTNEY FT BABY BASH - IM LEAVING (REMIX) (3:39)
17.CHRIS BROWN - LAST 2 KNOW (3:21)
18.LLOYD - HEART ATTACK (3:14)
19.LUDACRIS & JARVIS - PRETTY GIRL (OFFICIAL REMIX) (4:00)
20.AKON FT COLBY O DONIS - WHAT YOU GOT (3:25)
21.AKON FT KARDINAL OFFISHAL - DANGEROUS (3:31)
22.USHER FT BEYONCE & LIL WAYNE - IN THIS CLUB (OFFICIAL REMIX) (5:00)
I czy ktoś mógłby podać mi link do przykładowego tutoriala na YouTube, z którego mógłbym skorzystać? (Mówię po angielsku, także z tym nie ma problemu)
Jeszcze raz buziaki dla wszystkich!
pozdrawiam
>
Przyjazne linki Sponsor
Skad: Z forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum